Men du, på tal om semlor!
Nu är den snart här! En av de absolut roligaste dagarna på hela året, SEMELDAGEN!
Varje år 47 dagar innan påsk så firar vi en dag som är dedikerad till att äta. Man ska äta feta bakverk och mycket mat för att sedan fasta fram till påsken. Enligt kristen tradition så är det för att minnas och hedra Kristus lidande och död, och som vilken människa som helst så vill vi ju förbereda oss för en hårdare period i livet med pompa och ståt samt lite glam och glamour. Så söndag till tisdagen innan askonsdagen är egentligen bara till för att fira med människor vi gillar och som sagt att äta upp oss så vi klarar av en 40 dagar med fasta. Fastan skall dock avbrytas varje söndag om man läser på Svenska kyrkans hemsida. Allt det låter ju otroligt trevligt men det är otroligt få människor som jag känner som faktiskt väljer att avstå från något i 40 dagar, välj själv vad det nu må vara men det krävs en otrolig självbehärskning för att göra detta och inte vet jag många som gör det.
När jag väl börjar en liten spiral dykning ner i semelhitoria så är en av de första fraserna man läser är att det är en tradition som härstammar redan från 1200-talet så alltså under perioden högmedeltid om man ska kolla på vår svenska historia. Samt så brukar man ju säga att kärt barn har många namn och semlan är inget undantag med namn så som fastlagsbulle, hetvägg och semla. Men det är klart är det ett bakverk med runt 800 år på nacken så får men ju ett och annat smeknamn under tiden som går och har även fått chansen att utvecklats med tiden. Från en slät vetebulle med varm mjölk till det mästerliga bakverk vi hyllar och firar idag så har det verkligen varit en process. Med hjälp av min goda vän internet så får jag även reda på att namnet semla kommer från det latinska ordet ’Simila’ som betyder något i stil med det finare mjölet. Även fast det känns mer som en parantes. Men det vi firar nu i dagarna skulle jag helt klart kalla för den moderna semlan som fick sitt populära uppsving på 1930 talet.
Men vad är då en semla? Enligt Semleakedemin så finns det tre kriterier på vad som får klassas som en semla
1, Det måste finnas en bulle med en tydlig kardemumma smak
2, Fyllningen måste vara av mandelmassa och inte av marsipan
3, Grädden ska vara normalvispad och i en rikligmängd. (vad nu normal anses att vara)
Men med dessa riktlinjer så känns det som att många av mina favoriter inte riktigt platsar in så som nutellasemlan eller blåbärssemlan… och det känns som att som vanligt när det kommer till det jag gillar så följer inte riktigt det normen. Vad ska man göra? Jag är designad för att sticka ut och synas. Skämt åsido så har inte mandelmassan den största platsen i mitt hjärta och då väljer jag oftast att byta bort den. Men annars så håller dem måttet så två av tre är tillräckligt nära för att ändå behålla sitt namn tycker jag ändå. Det är också undantaget, enligt akademin så for du fortfarande presentera bakverk som liknar en semla men som inte uppfyller de tre kriterierna om du modifierar namnet. Som tillexempel då om du vill göra en nutellasemla, då får du inte bara kalla den för semla men du får presentera det som nutellasemla. Vilket känns ganska självklart? I alla fall för oss inom branschen så tror jag inte att vi på någon nivå skulle ens tänka tanken på att kalla till exempel en karlspader semla för en klassisk semla. Men vem vet, det kanske bara är mina tankar om det.
Men med dem tankarna så har jag även lite tips till er hemmabagare som ni vill ha en bra semla till svenskabagarnas nationaldag, vi kan ju börja med det viktigaste för mig och det är bullen. Se till att verkligen jäsa upp den ordentligt och över baka den inte! Vi i vårt bageri bakar dem bara tills dem precis har fått färg så håll koll! (Det kommer komma ett inlägg om mina bästa tips för vetedegar och fyllningar inom de närmaste veckorna.)
Sen när det kommer till fyllningen då om du vill ha en klassisk var inte rädd för att krydda upp den lite, blanda ut mandelmassa med till exempel lite kardemumma och vanilj kanske lite extra bittermandel olja, om ni gillar lite kryddstarkare så kanske lite kanel vem vet möjligheterna är oändliga och testa också att få fram olika texturer så kanske vattna ut den lite och sen ha i rostad hackad mandel… eller om ni som jag inte är det största fanet av mandel så testa att fylla dem med vaniljkräm eller sylt eller varför inte just nutella. Så gott!
Det tar oss sedan fram till vår sista kategori som blir grädden då. Jag personligen tycker ju att grädde är gott så en svensk grädde på 40% som är lättvispad är ju vad jag helst vill ha på mina semlor. Vi använder oss oftast av laktosfri i mitt hushåll då min syster är laktosintolerant men det är absolut ingen smakskillnad så det gör oss inget. Mina veganska vänner använder sig av växtbaserade produkter och min personliga favorit då är sojagrädde då den är lenare i smaken. Tyvärr har det kommit fram att den innehåller ganska mycket palmolja så jag fortsätter att leta efter bättre alternativ dock.
Sen det fina locket som läggs på toppen älskar jag när det är klippt till en trekant tillräckligt stort så man kan använde det som en sked till grädden men ja det är min personliga favorit, haha.
Med dem orden så vill jag bara säga en jätte god semelperiod till er! Var snäll mot era lokala bagare och beställ semlor i tid och ha en fantastisk dag den 25e februari nu 2020.
Varma hälsningar